FRØFORMERING

 

 

Frøformering... Forberedelse til såning og efterfølgende såning:

 

Jeg har fundet to opskrifter på Orkideforum, hvori beskrives flere forskellige metoder til såning og dyrkning af frø. Jeg har selv prøvet mix af metoderne, valgt efter hvilke ting/remedier/evner jeg har adgang til. Derfor er denne beskrivelse min egen måde at gøre det på, og det har virket med Cattleya frø, der nu (261113) er få måneder fra at kunne komme ud af glassene.

 

Gennem hele processen er det vigtigt at alt er rent, både redskaber og bordflader mv.

At gøre ca. 14 dage før såning (før frøkapslerne er klar):

 

Der skal bruges:

- Syltetøjsglas, gerne de lave og brede. Ca. højde 8-9 cm og dia 7-8 cm

- Silikone

- Kanyler

- Vandskyende vat

 

Vask og skyl syltetøjsglas og låg grundigt. Skold dem gerne, de kan ikke blive for rene. Jeg skyller også med lidt atamon.

Midt i lågene bores et 5 mm hul.

Luk hullet med silikone.

Når silikonen er tør (det kan tage et par dage) sættes en kanyle igennem silikonen, så fatningen hviler på silikonen. Fatningen fyldes med vandskyende vat.

Nu er glas og låg klar til gromediet/næringssubstratet. 

Næringssubstrat:

 

Kartofler 300 g

Agar 5 g

Honning 25 g

Banan, bare en stump der er moset. Kan udelades.

Vand 1 liter

 

Kartoflerne skrubbes grundigt og rives fint (med skræl). Herefter vejes de, så der er 300 g. Kartoflerne koges i halvdelen af vandet i 5 minutter. Resten af vandet, honning, bananmos og agar blandes i under omrøring, der røres indtil kogning.

 

Substraten er nu klar til at hælde i syltetøjsglassene, ca. 2 cm i hvert glas. Sæt glassene i en gryde med vand, læg lågene løst på hvert glas, læg grydelåg over og lad det hele koge i 1 time.

 

Og hvor meget vand skal der så i gryden…??? Ja, såen tilpas. Nok til at gryden ikke koger tør i løbet af en time, men ikke så meget at glassene bevæger sig/flyder eller vandet bobler op over lågene og forskubber dem eller løber ned i glassene. Det anbefales at bruge en trykkoger, men sådan en har jeg ikke.

 

Efter en times kogning sættes gryden til afkøling, den må gerne stå lidt skråt, så næringssubstratet får en lille hældning og evt. kondensvand løber ned i den ene side. Når det hele er afkølet skrues lågene fast på glassene. Husk at have rene hænder. Løft ikke lågene væk fra glassene før de skrues fast.

 

Glassene opbevares lyst og lunt (20-24 grader) i 1-2 uger inden såning, for at tjekke dem for  urenheder/bakterier/svampevækst i substratet. Hvis der vokser underlige ting i substratet,  kasseres det med det samme. Det anbefales at glassene sættes i et rum, hvor der ikke er andre stueplanter, herunder orkidéer, men det er umuligt hjemme hos mig. Her har glassene stået i vindueskarmen i stuen sammen med orkidéerne.

Såning:

 

Når frøkapslerne åbner sig skal man helst så med det samme. Stuetemperatur og forurening kan ødelægge frøenes spireevne. Er næringsubstratet ikke klar, når kapslerne ”eksploderer” kan man pakke frøene ind i pergamentpapir og lægge dem i køleskabet, hvor de kan holde sig ca. 2 uger, dog med forringelse af spireevnen.

 

Man kan også selv skære den modne kapsel op med en steril kniv. Hvis man gør dette skal frøene bruges med det samme og har en højere spireevne end frø fra en ”eksploderet” kapsel.

I opskriften på forum er der et skema over, hvor lang tid de forskellige kapsler er om at modne.

 

 

 

Selve såningen kan gøres på flere måder. Den usikre metode, hvor man drysser frøene ud på moderplantens kompost eller på noget fugtigt mos i et glas. Chancemetoden, hvor man drysser frøene direkte fra frøkapslen og ned på næringssubstratet. Her skal alt være sterilt, rummet skal have stillestående luft, selv radiatorer skal slukkes, man skal selv holde vejret osv. Og så er der kanylemetoden, som jeg bruger…

Kanylemetoden:

 

Først skal frøene steriliseres og hertil bruges:

- Sprøjter + kanyler

- Sukker

- Klorin

- Brintoverilte

- Syltetøjsglas, skoldet

 

Skrab frøene (de er små, ligner melstøv) ud af kapslerne, med en steril kniv, ned på f.eks. pergamentpapir. Fjern sener mv fra kapslerne, så kun frø-smulderet er tilbage.

Opløs sukker i vand i det superrene syltetøjsglas (ca. 5-10 % sukker eller 1 dl vand + 5g sukker) og drys frøene herned. Skru låg på glasset og lad det stå i 12-24 timer. Frøene vil bundfalde.

Derefter suges bundfaldet/frøene op med en sprøjte. Der må ikke være luft i sprøjten. Lad sprøjten stå på stemplet så frøene bundfælder sig igen (læg evt. folie over åbningen). Efter 12-24 timer presses det meste af vandet forsigtigt ud. 

 

Lav en 3% klorinopløsning (1,5 ml klorin i 0,5 dl vand) og sug det op med sprøjten. Sæt igen sprøjten på stemplet og lad blandingen stå i en halv time. Når frøene har bundfældet sig, presses det meste af klorinopløsningen ud.

 

Herefter suges lidt 3% brintoverilte op i sprøjten, der igen skal stå i en halv time. Igen presses det meste af væsken ud, men bundfaldet/frø-snasket skal stadig være flydende. Der sættes nu en kanyle på sprøjten.

 

Afsprit silikonepropperne på lågene og stik kanylen ned og sprøjt lidt frøblanding ud. Drej forsigtigt glasset så blandingen fordeles. Sæt kanylen over i næste silikoneprop osv.

 

Læg evt. et tyndt lag silikone over det nye hul.

 

Man kan også fjerne det vandskyende vat i proppen og sæt sprøjten på kanylen, der allerede sidder i proppen. I så fald skal man bare sikre sig, at alt er sterilt og huske at sætte nyt vat i proppen. Det gamle er blevet støvet.

Tilsidst venter man...

 

Glassene med de nysåede frø anbringes lyst i stuetemperatur ved 20-25 grader, helst i et rum uden orkidéer, der holdes meget fugtige. De fugtige omgivelser er fyldt med bakterier og svampe, der kan snige sig ind i glassene og forurene frøene.

 

Efter 1-1½ år er frøplanterne store nok til at blive plantet udenfor glasset.

Kilder: Opskrifter fra Orkideforum.