FORSIDE | HISTORIE | MEJERISTER | BILLEDER | LINKS 

Velkommen til Ferslev Mejeri

Ferslev Mejeri blev bygget i 1886 og optaget som det 5. andelsmejeri i Danmark.

Ferslev Mejeri lukkede i 1970 og husede siden et skiltefirma. Efter væsentlige om- og tilbygninger i 1987 har mejeriet udelukkende været privat bolig. 

Mejeriets historie »

Mejeriets jubilæer

Andelsbevægelsen

Hun tumler tunge spande
- en mælkekusk fortæller

Om mejeriet »

Ferslev Andelsmejeri blev opført i 1888 på foranledning af en kreds af landboere i kommunen, hvoraf kan nævnes Reijmond, Ferslevgaard samt P.W. Kristoffersen og Lars Winther, Bonderup.  I begyndelsen arbejdede der, foruden mejeribestyreren, én mejerist og én dame til flaskevask osv. Man lavede også selv dritler*. Mejeriet fik snart tilslutning fra hele kommunen. Sidst kom der husmødre med, som var dygtige kærnere og havde fast leverance af smør til Aalborg for kr. 1,- pr. pund, en stor pris den gang. Udover smørproduktion havde man forsøgt sig med osteproduktion, men lokalerne egnede sig ikke dertil.

 

Bestyrerboligen ombyggedes i 1898 og i 1923 skete der bogstaveligt talt en indvendig revolution, idet loftet hævedes og lokalerne blev ændret. Næsten alle maskinerne fornyedes i 1933.

 

Den 30. oktober 1956 blev bestyrelsen enige om, at mejeriet skulle moderniseres; der skulle installeres et nyt syrningsanlæg, nyt vandværk og nyt køleanlæg. Desuden gik man over til hel-elektrisk drift og der skulle indkøbes ny stålkerne til afløsning af den gamle trækerne. Hele moderniseringen skulle komme til at koste mejeriet kr. 60.000,-.

 

Fra 1955 steg mælkemængden fra ca. 1,5 millioner kg til ca. 3,5 millioner kg, leveret af ca. 80 leverandører. På trods af dette besluttede man at lukke mejeriet i 1970, idet man stod overfor store investeringer til tankvogne og andet mere tidssvarende materiel. Samtidig ekspanderede de store mejerier i Aalborg, og disse var meget villige til at hente mælken fra Ferslev. Leverandørerne fordelte sig med deres leverancer til mejerierne i Aalborg, Drastrup, Støvring og Svenstrup.

 

Kilde: Lokalhistorisk forening i Ferslev, Dall og Volsted herunder interview med mejeribestyrer (1955-1970) J.J. Agersø.

 

* En drittel: En lille smørtønde samt rum og vægtenhed for smør. En drittel er 1/3 (tysk oprindelse) af en tønde smør, og da smørtønden var fastsat til 224 pund er en drittel = 37,035 kg. Og efter1839 hvor pundet blev ændret blev det således 37,333 kg. Kilde: http://www.kajhansen.com/page/Ordbog.htm: en ordbog om ord og udtryk i ældre dansk sprog.

 

Til toppen

Ferslev Mejeri • mail@ferslevmejeri.dk