FORSIDE | HISTORIE | MEJERISTER | BILLEDER | LINKS

Velkommen til Ferslev Mejeri

Ferslev Mejeri blev bygget i 1886 og optaget som det 5. andelsmejeri i Danmark.

Ferslev Mejeri lukkede i 1970 og husede siden et skiltefirma. Efter væsentlige om- og tilbygninger i 1987 har mejeriet udelukkende været privat bolig. 

Andelsbevægelsen»

Forhistorie

Danske mejeriers historie

Andelstanken

Andelsprincipper

Antal mejerier i Danmark

Forhistorie »

Danmark er noget nær det ideelle land for fremstilling af mejeriprodukter. Klima og jordbundsforhold giver optimale forudsætninger for at holde malkekvæg: Trods vores nordlige geografiske placering har vi gennem hele foråret og sommeren relativt høje temperaturer og et mildt klima. Vi får en god mængde regn gennem hele året, og jorden er meget frugtbar. Der har da også været holdt malkekøer i Danmark i årtusinder, og mælk, smør og ost har lige så længe været en naturlig del af befolkningens daglige kost.

 

Arkæologiske udgravninger og fund fra stenalderen viser, at de første danskere allerede mere end 4000 år før vores tidsregning begyndte at brænde skoven af for at kunne dyrke jorden og holde husdyr. Det allerførste kvæg har formodentlig været vilde okser, som man indfangede og havde gående i et vænge. Vikingerne holdt køer, og middelalderlige kalkmalerier viser kvinder, der kærner smør.

 

Mejeriprodukter indgik tidligt i bondens afgifter til konge, kirke og herremand.

 

Kilde: Mejeriforeningen

Ferslev Mejeri • mail@ferslevmejeri.dk