Andelsbevægelsen»
Forhistorie
Danske mejeriers historie
Andelstanken
Andelsprincipper
Antal mejerier i Danmark |
Andelstanken »
På andelsmejerierne skulle hver bonde aflevere hele sin mælkeproduktion til mejeriet. Han var medejer af mejeriet og fik del i overskud (og risici) i forhold til, hvor meget mælk han havde leveret. En rig bonde med mange malkekøer, fik således en større del i overskuddet end en bonde med en lille besætning, men på mejeriets generalforsamling stemte man, som man sagde ”ikke efter høveder, men efter hoveder”, altså én mand én stemme. Andelsbevægelsen var helt fra begyndelsen demokratisk.
Et af målene for andelsmejerierne var, at de ville forbedre mejeridriften. Ved at gå sammen blev der en større mængde mælk at lave mejeriprodukter af, og der blev råd til at købe moderne maskiner og siden til at ansætte folk, der var uddannet inden for mejeribrug. Det betød, at produkterne blev bedre, og at man kunne sælge dem dyrere samtidig med, at produktionen blev mere rationel. Man indførte tidligt kontrol af, om dyrene blev fodret forsvarligt, og der blev stillet krav til hygiejne og opbevaring af mælken, om end de var lidt mere enkle end nutidens krav.
Kilde: Mejeriforeningen |