Terrestriale orkidéer (jordgroende) må ikke tørre helt ud mellem vandingerne. Til denne kategori hører bl.a. Paphiopedilum (Venus-/Fruesko), Masdevallia og Eulophia (som jeg også selv har J). Selv om en orkidé er terrestrial kan den godt leve epifytisk, f.eks. i bladrester/-ophobninger i træernes grensamling. Terrestriale orkidéer skal have finere bark/voksemedium, der holder bedre på fugtigheden end det grove bark.
Som jeg har nævnt andre steder her på webben, så begyndte jeg min karriere som orkidéfanatiker med at give mine Phalaenopsis ½ dl vand om ugen. Ja det begyndte egentlig med svigermors råd om et snapseglas fuldt… altså til orkidéerne, men det synes jeg alligevel var for nærigt. Det gik fint og virker stadig væk godt for nogle, men efter at jeg er begyndt at gennemvande/dyppe mine orkidéer, kan jeg se at de vokser lidt bedre og ikke mindst er bladene blevet flottere. Måske kan man bruge snapseglas metoden i hvileperioden… jeg ved det ikke endnu.
Når jeg vander, så dypper jeg mine orkidéer i en spand med stuetempereret vand. Nemmest har det været i forår/sommerperioden, hvor jeg har kunnet stå ude på terrassen. Orkidéerne kunne dryppe af på fliserne. Tremmekurvene hængte jeg til tørre på kroge under tagudhænget. De monterede orkidéer bliver også dyppet i vandet. Hele potten/kurven/barken dypper jeg ned under vandet, mens jeg holder på evt. bark, så det ikke svømmer ud. Nogle gange holder jeg hele planten under vand. Herefter er det vigtigt at tørre vand op mellem bladsamlingerne, da planten ellers kan rådne eller danne svamp. Jeg stiller eller hænger orkidéerne til afdrypning indtil det overskydende vand er løbet ud, inden jeg sætter potten tilbage i urtepotteskjuleren eller hænger tremmekurven tilbage over fjernsynet…
Hvis man dypper sine orkidéer skal man være opmærksom på at eventuelle sygdomme kan sprede sig gennem vandet. Jeg har heldigvis ikke haft en hel masse sygdomme i min orkidébestand (7, 9, 13), men hvis jeg har mistanke om noget som helst, så gennemskyller jeg potten med en vandkande i stedet for at dyppe den måske syge orkidé ned i vandet.
Orkidéer monteret på store klodser kan være umulige at dyppe i en spand. De får sig i stedet en tur under bruseren.
De epifytiske eller lithofytiske orkidéer som jeg har monteret på bark, stub eller sten skal have et skvæt vand med forstøveren hver dag, og så en dyppetur én gang om ugen. Er det meget varmt i en periode skal de måske forstøves flere gange om dagen.
Terrestriale orkidéer skal have finere bark/voksnemedium, der holder bedre på fugtigheden end det grove bark. Nogle af disse jordgroende orkidéer kan være sarte mht. vand på bladene. Derfor er det en god idé at stille planten/potten i en underskål med vand, når barken er ved at være tør. Lad rødderne suge vand et døgns tid.
Både med vanding og forstøvning er det vigtigt, at det foregår først på dagen. En orkidé, der går fugtig i seng, er sårbar overfor svampeangreb. |