TIL FORSIDEN

PHALAENOPSIS

CATTLEYA TYPER

DENDROBIUM

VANDA/ASCOCENDA

PAPHIOPEDILUM

BLANDEDE GODTER

MONTEREDE ORKIDÉER

HINSIDES

FRØFORMERING

PASNING

LIDT OM MIG SELV

KILDER

Slægt, art og type Lys og temperatur Vand Gødning Utøj Phalaenopsis Kort sagt Kilder
Vanding og vandkvalitet Kærlighed og kalkfrit kildevand

 

Også med vanding skal man prøve at efterligne orkidéernes levevilkår i naturen. Er orkidéen epifytisk (luft/trægroende) eller lithofytisk (stengroende) skal rødderne have lov til at tørre ud mellem vandingerne. Til denne kategori hører f.eks. Phalaenopsis og dendrobium, sådan for lige at nævne dem jeg har flest af J. Hvis disse orkidéer står i potte skal der være groft bark i, der sørger for luft til rødderne.

Vanding... Hvordan?

Terrestriale orkidéer (jordgroende) må ikke tørre helt ud mellem vandingerne. Til denne kategori hører bl.a. Paphiopedilum (Venus-/Fruesko), Masdevallia og Eulophia (som jeg også selv har J). Selv om en orkidé er terrestrial kan den godt leve epifytisk, f.eks. i bladrester/-ophobninger i træernes grensamling. Terrestriale orkidéer skal have finere bark/voksemedium, der holder bedre på fugtigheden end det grove bark.

 

Som jeg har nævnt andre steder her på webben, så begyndte jeg min karriere som orkidéfanatiker med at give mine Phalaenopsis ½ dl vand om ugen. Ja det begyndte egentlig med svigermors råd om et snapseglas fuldt… altså til orkidéerne, men det synes jeg alligevel var for nærigt. Det gik fint og virker stadig væk godt for nogle, men efter at jeg er begyndt at gennemvande/dyppe mine orkidéer, kan jeg se at de vokser lidt bedre og ikke mindst er bladene blevet flottere. Måske kan man bruge snapseglas metoden i hvileperioden… jeg ved det ikke endnu.

 

Når jeg vander, så dypper jeg mine orkidéer i en spand med stuetempereret vand. Nemmest har det været i forår/sommerperioden, hvor jeg har kunnet stå ude på terrassen. Orkidéerne kunne dryppe af på fliserne. Tremmekurvene hængte jeg til tørre på kroge under tagudhænget. De monterede orkidéer bliver også dyppet i vandet. Hele potten/kurven/barken dypper jeg ned under vandet, mens jeg holder på evt. bark, så det ikke svømmer ud. Nogle gange holder jeg hele planten under vand. Herefter er det vigtigt at tørre vand op mellem bladsamlingerne, da planten ellers kan rådne eller danne svamp. Jeg stiller eller hænger orkidéerne til afdrypning indtil det overskydende vand er løbet ud, inden jeg sætter potten tilbage i urtepotteskjuleren eller hænger tremmekurven tilbage over fjernsynet…

 

Hvis man dypper sine orkidéer skal man være opmærksom på at eventuelle sygdomme kan sprede sig gennem vandet. Jeg har heldigvis ikke haft en hel masse sygdomme i min orkidébestand (7, 9, 13), men hvis jeg har mistanke om noget som helst, så gennemskyller jeg potten med en vandkande i stedet for at dyppe den måske syge orkidé ned i vandet.

 

Orkidéer monteret på store klodser kan være umulige at dyppe i en spand. De får sig i stedet en tur under bruseren.

 

De epifytiske eller lithofytiske orkidéer som jeg har monteret på bark, stub eller sten skal have et skvæt vand med forstøveren hver dag, og så en dyppetur én gang om ugen. Er det meget varmt i en periode skal de måske forstøves flere gange om dagen.

 

Terrestriale orkidéer skal have finere bark/voksnemedium, der holder bedre på fugtigheden end det grove bark. Nogle af disse jordgroende orkidéer kan være sarte mht. vand på bladene. Derfor er det en god idé at stille planten/potten i en underskål med vand, når barken er ved at være tør. Lad rødderne suge vand et døgns tid.

 

Både med vanding og forstøvning er det vigtigt, at det foregår først på dagen. En orkidé, der går fugtig i seng, er sårbar overfor svampeangreb.

Vanding... Hvor ofte?

Typisk siger man, at vanding bør foretages en gang ugentligt. Med denne uges pause mellem vandingerne bør rødderne nå at tørre ud, og orkideen har nogenlunde samme forhold som i naturen. I de varmeste sommermåneder hvor rødderne vil tørre hurtigere ud kan to ugentlige vandinger være nødvendigt, og omvendt i de kolde vintermåneder, kan vandig hver 10-14 dag være nok, hvis potten ikke når at tørre helt ud på blot en uge.

 

Med de gennemsigtige plastpotter er det nemt at se om rødderne stadig er fugtige. Er de det, springer jeg bare vandingen over indtil næste omgang. Det kan især Phalaenopsis sagtens tåle. Det er faktisk nemmere at slå en orkidé ihjel med for meget vand end med for lidt.

 

Kort sagt om vandingen, så er det bogstaveligt talt et spørgsmål om liiige at stikke en finger i potten og mærke efter om rødderne siger Go eller No go.

 

Hvis en orkidé virker ekstra tør, hvis den f.eks. har meget tørre, brune rødder og ”triste” blade, så hælder jeg vand i urtepotteskjuleren og lader orkidéen suge vand i et par timer. 

Et tegn på vandmangel er f.eks. harmonikablade som ses på denne lille Burrageara Nelly Isler.

GØDNING

Ca. hver 14. dag tilsætter jeg orkidégødning til vandet. Om vinteren ca. én gang om måneden. Dosis står på pakken/flasken/posen. Jeg har ikke selv nogle præferencer, men køber den slags gødning, der er til rådighed, hvor jeg handler. Det skal dog være gødning til orkidéer. Gødning til almindelige blomster er for stærk til orkidéernes rødder.

 

VÆR FORSIGTIG med gødning. Ikke alle orkidéer tåler lige meget. Igen må man forske lidt i de forskellige arters behov. Som hovedregel er det bedre at underdosere end at overdosere. Nogle orkidéarters rødder kan tage alvorlig skade af overdosering, så meget at planten går til.

 

Der skal gødes i orkidéernes vækstperiode, dvs. når rødder, nye skud og bulber udvikler sig.

VANDKVALITET

Vandkvalitet er et spørgsmål om temperament hos såvel orkidéer som hos ejeren. De vildtlevende (botaniske) orkidéer er meget sarte overfor kalk og salte i vandet. Derimod er de fleste orkidehybrider, såsom Phalaenopsis og andre orkidéer, der fås hos almindelige blomsterhandlere og supermarkeder, langt mere hårdføre.

 

Det anbefales at de botaniske orkidéer vandes med regnvand eller andet helt rent vand kaldet osmose vand eller endda omvendt osmose vand. Man kan godt koge sit vand, men det fjerner ikke alt det Calcium, som orkidéerne ikke har så godt af.

 

Orkidéhybriderne kan udmærket vandes med postevand og leve og blomstre i mange år.

 

Jeg har ikke forstand på osmose vand, da jeg ikke selv bruger det. Men jeg ved det kan købes. Jeg har taget det valg at vande med almindeligt vand og så må jeg jo holde mig væk fra de helt sarte orkidéer. I øvrigt har vi egen boring og vores vand-tal er så lavt, at orkidéerne burde kunne tåle det.

 

Men…. jeg bruger også vand fra tørretumblerens kondensator. Det er meget tæt på at være destilleret vand, men der kan dog være rester af sæbe og evt. skyllemiddel i, som orkidéerne ikke kan tåle. Det virker ikke til at mine orkidéer har problemer med det, men vi har selvfølgelig også ”godt” vand.

 

Er du interesseret i at forske lidt mere i vandkvalitet, herunder nogle tekniske detaljer, så er dette en god side: http://www.orkidevinduet.dk/artikler.php/vandkvalitet

OP IGEN

http://orkidemejeriet.blogspot.com/