FORSIDE | HISTORIE | MEJERISTER | BILLEDER | LINKS

Velkommen til Ferslev Mejeri

Ferslev Mejeri blev bygget i 1886 og optaget som det 5. andelsmejeri i Danmark.

Ferslev Mejeri lukkede i 1970 og husede siden et skiltefirma. Efter væsentlige om- og tilbygninger i 1987 har mejeriet udelukkende været privat bolig. 

Andelsbevægelsen»

Forhistorie

Danske mejeriers historie

Andelstanken

Andelsprincipper

Antal mejerier i Danmark

Danske mejeriers historie (den lange version) »

I gamle dage blev mælken fra køerne typisk drukket direkte på bondegården, hvor den eneste type forarbejdning kunne være kærning til smør. Man henstillede mælken, hvorefter den over et par dage skilte sig i en fedtfattig surmælk og i en fedtrig fløde, som så kunne kærnes.

 

I 1500- og 1600-tallet voksede danskernes kendskab til mejeribrugets teknik og produktion. Det var især på herregårdene udviklingen tog fart. Christian IV’s breve viser, at man vidste god besked om indretning af mejerier på hoffets gårde. I løbet af 1700-tallet opstod egentlige mejerier på danske herregårde. Her blev produktionen øget for at følge den stigende efterspørgsel fra købstæderne, hvor både befolkningen og levestandarden voksede hastigt. Efter gennemførelsen af landboreformerne i slutningen af århundredet kunne de almindelige bønder også være med. Det var især smør, man fremstillede til videresalg – og fra midten af 1800-tallet blev en stigende del afsat på de udenlandske markeder.

 

Fra 1860’er opstod en del mindre mejerier, oprettet og ejet af en enkelt person. Ejeren købte mælken fra gårde i omegnen, kærnede en stor del af fløden til smør og fik også fortjenesten på salget. I 1875-1883 blev mælken fra forskellige ejendomme i Kauslunde Sogn på Fyn samlet til en fællesbehandling, men denne fandt dog ikke sted på et egentlig andelsgrundlag.

 

Fra 1880'erne begyndte selvejende bønder at gå sammen om investering i andelsmejerier, som de nyopførte eller overtog fra herregårdene. Det var nemlig opfattelsen at herregårdene snød dem for en ordentlig pris.

 

Danmarks (og verdens) første andelsmejeri blev oprettet i 1882 i Hjedding i Ølgod sogn ved Varde, hvor en gruppe bønder besluttede, at de ville oprette et fælles mejeri, i stedet for hver især at lave smør og ost hjemme på gårdene. Hver bonde skulle eje en andel og alle delte såvel overskud som risici. I løbet af syv år blev der oprettet 600 andelsmejerier. 

 

Andelsbevægelsen forløb sideløbende med udbredelsen af den nyopfundne centrifuge*, hvilket gjorde dansk smør prisdygtigt i udlandet, hvor konkurrencen ellers kunne være hård. Da køleanlæg blev udbredte opstod der en række søndagshvilende andelsmejerier, hvor mejeriet lå stille om søndagen. Initiativtagerne til disse havde som regel en vis grad af tilknytning til Indre Mission og den deraf udgåede ”Foreningen til Fremme af Søndagens rette Brug”.

 

Andelstanken bredte sig hurtigt, og omkring år 1900 var der mere end 1000 andelsmejerier i Danmark. Uden nogen form for central ledelse eller egentlig styring lykkedes det på få år at omskabe en meget stor del af landbrugets produktion, og her blev mejeridriften stort set lagt i de rammer, der har været gældende siden. Omkring 1940 var der cirka 1.400 andelsmejerier i Danmark, men ingen af dem var ret store. Derfor begyndte de at slå sig sammen, og den tendens er fortsat helt op til starten af 2000-tallet.

 

Andelsbevægelsen havde sin storhedstid fra slutningen af 1800-tallet til 1960'erne. Gennem sidste halvdel af det 20. århundrede gik mejerierne sammen i større og mere effektive mejerier, og ved indgangen til 1990'erne var andelsmejerierne MD Foods og Kløver Mælk blevet de klart største. I 1999 fusionerede de også, og det nuværende Arla Foods er i dag Danmarks største andelsmejeri, men selv om det er stort og omfatter mange driftssteder, så bygger det grundlæggende på de samme andelsprincipper som de første andelsmejerier.

 

Der findes stadig private mejerier, men 97% af mælken leveres i dag til andelsmejerierne. De danske køer producerer langt mere mælk, end vi kan forbruge på hjemmemarkedet, så mere end 2/3 af den samlede mælkeproduktion i Danmark anvendes til eksport. Denne andel placerer os blandt de fem største mejerieksportører i verden.

 

Kilde: Wikipedia (den frie encyklopædi), Landbrugsrådet, Mejeriforeningen, Arla.

 

* Konstruktør Laurits Christian Nielsen (1849-1929) opfandt i 1878 verdens første kontinuerlige mælkecentrifuge. Det betød en gennemgribende forbedring af mejeriteknikken og blev grundlaget for starten af verdens første andelsmejeri i Hjedding i 1882.

Et gammel ord for mælkecentrifuge er svingskumme.

 

 

Til toppen

Ferslev Mejeri • mail@ferslevmejeri.dk